Curriculum vitae

A curriculum vitea, vagy magyarul önéletrajzi nyomtatvány, megírható mindennaposan – azaz általánosan, vagy úgy, hogy igazán atraktív legyen. Tudja meg, hogyan kell curriculum vitae-t - amelyet néha csak CV rövidítéssel jelölnek - létrehozni úgy, hogy ne legyenek benne elütések és hibák, hogy professzionálisan hasson és elérje a kívánt hatást.

Ez a szakmai kifejezés – curriculum vitea – életünk legfontosabb dokumentumát takarja, mely mindenekelőtt az Ön szakmai életéről szól. Ez az Ön szakamai életének keresztmetszete, melyet minden potenciális alkalmazójának át kell nyújtania. Curriculum vitae de ugyanúgy minta önéletrajz egy kifejezés, amely a latinból ered. Szó szerinti fordításban az „élet menetét” jelenti, mely tökéletesen kefejezi ennek a kulcsfontosságú dokumentumnak a tartalmát minden olyan ember számára, aki már életében legalább egyszer keresett munkát.

Az utóbbi években folyamatosan nőnek a színvonal-beli elvárások az önéletrajzok, azaz curriculum vitae-kkel szenben. Miért van ez így? Azért, mert kevesebb a jó fizető munkahely, és nő a munkanélküliség. Ez túlnyomást gyakorol a munkaerőpiacon a munkát kereső emberek és a szabad pozíciók száma között. A mai világban sajnos a csúcson a cégek és a munkáltatók állnak, akik alkalmazottjaikat sok-sok érdeklődő közül választhatják ki. Önéletrajzi minta következik, melyet Ön is használhat.

Miért nem szabad alulértékelni a szakmai CV-t/Resumét?

Ezért nincs miért csodálkozni azon, hogy manapság mindannyiunkkal szemben nagyok az elvárások, és ezen az ún. globalizáció, melynek mind tanúi vagyunk, végképp nem segít. Ha sikeresek szeretnénk lenni, majdhogynem minden szemszögből tökéletesnek kell lennünk. Ěs pont a egy azon dolgok közül, mellyekkel egy jó munkáért való harc épp csak elkezdődik. És ha ez a curriculum vitae, vagy egyszerűbben minta önéletrajz még csak a kezdet is, egyértelműen nem kifizetődő, ha alábecsüljük.

JHogyan fessen az Ön „élet menete”? Milyen kiterjedésűnek kell lennie?

A curriculum vitae, azaz az ún. „élet menete”, kronológiailag, tömören de pontosan kifejezi az Ön profilját egy, maximum két A4 formátumú oldalon!
Hallotta már azt a mondást, hogy az első benyomás a legfontosabb? Ami a curriculum vitae-t illeti, ez kétszeresen igaz! A Curriculum vitae-nál a motivációs levél a legfontosabb, ha jó első benyomást szeretne tenni az Ön új potenciális munkáltatójára.

Amennyiben az Ön Curriculum vitae-ja nem megfelelő, és a szakmai önéletrajza rossz benyomást gyakorol az adott cégre, több mint világos, hogy nem lesz semmi esélye a következő körben, például egy személyes interjún, ahová valószínűleg el sem jut. Keményen hangzik? Nem az! Ez a valóság, ez egyszerűen így működik!

Milyen egy megfelelő curriculum vitae szerkezete?
A legfontsabb, hogy az alábbiakat tartalmazza:

  • Kizárólag igaz személyi adatokat,
  • Személyi adatokat, mint pédául a név, családi állapot, kor, születési dátum
  • Elérhetőségeket, mint például a telefonszám, e-mail cím
  • A legmagasabb iskolai végzettséget a curriculum vitae-ban mint elsőt kell feltűntetni, vagy egyenesen a praxis után
  • Tapasztalatait, gyakorlatát és legmagasabb elért sikerét
  • Dátumot és sajátkezű aláírást, melyek a CV érvényességét igazolják

Mit szólna egy-két "trükkhöz", melyek segíthetnek? Érdekelnék Önt?

Talán úgy gondolja a fentiekben leírtak alapján, hogy curriculum vitae-t írni nem egy nagy tudomány, és hogy bárki képes egy megfelelő önéletrajzot összehozni. Igaz, elsőre így tűnik, de léteznek olyan apróságok, melyek felhívhatják Önre a figyelmet, felcsillanthatják a munkáltató szemeit és növelhetik a curriculum vitae sikerességét és hatékonyságát.

CV tippek, CV trükkök és sok hasznos tanácsok, melyeket megéri meghallgatni és elfogadni

Ezért kérjük, most nagyon figyelmesen olvasson – azt tanácsoljuk, mindenképp kapcsoljon fényképet a curriculum vitae-jéhez. Ez önéletrajzi modellje így hitelesebb lesz. Válasszon gondosan egy decens, elegáns és szép képet, ahol jól látható az arca. Mosolyogjon rájuk! De csak finoman! :) Semmit sem szabad túlzásba vinni.

Nem sok ember van, aki automatikusan csatol fényképet a curriculum vitae-jéához, pedig higgye el, hogy manapság nagyon sok cég választ alkalmazottat megjelenésük alapján, nem csak a műveltséget tartják szem előtt.

A következő feljavító tényező a már fent említett sajátkezű aláírás. Az Ön szakmai önéletrajza ajánlott megtoldani egy egyszerű mondatocskával az aláírás előtt, például: „A fölülírott adataim hitelesítése érdekében csatolom az aláírásomat“ – ez nagyon jól hangzik, és a cégek ritkán kapnak kezükbe ilyen őszinte curriculom vitae-t, mely erősen, megbízhatóan hat.

Létezik titok egy jó curriculum vitae-hez, egy jó állás levadászásához??

A cégek jobban szeretnek egy megbízható, lojális természetű alkalmazottat, mint egy többszörös diplomást. Ezt ne felejtse el!

Ha még több titkot szeretne megtudni arról, hogyan lehet győzedelmeskedni a munkanélküliek közötti kemény konkurenciában, azt ajánljuk, ne siklodjon át azon a lehetőségen, mely egyszerűen és gyorsan alkot Önnek professzionális curriculum vitae-t színes, elegáns és dizájnos, előre elkészített mintákból egy ún. önéletrajz generáló által online (ITT), mely mindezeken túl még a melléütéseket és hibákat is korrigálja, melyeket Ön talán nem venné észre.

Használja a szép és modern önéletrajzi sémákat! Sok szerencsét kívánunk új állásának megszerzésében és új jövőjének megalapozásában!

Hogyan látja a perszonalista az Ön CV-jét?

A curriculum vitae szó szerinti fordításban az „élet menetét” jelenti. Ez egyfajta összegzése azon információknak, melyek az adott állás megpályázójának szakmai életét érintik, tehát egy tömör dokumentum, mely általában az első lépés egy adott munkahely megszerzésében.

Gyakran csak CV rövidítéssel jelölik.
Vigyázzon azonban, hogyan értelmezik ezt a kifejezést egyes országokban.

A Cseh Köztársaságban a curriculum vitae leginkább angol nyelvű struktúrált önéletrajzra utal. Szakmai önéletrajzát könnyen és gyorsan elkészíttetheti itt.

Külföldön találkozhat a CV más értelmezésével is. A cseh struktúrált önéletrajz megfelelője az ún. resumé, amely a curriculum vitae-vel szemben jóval rövidebb. E terjedelemben lévő eltérésen kívül azonban nincs érthető különbség.

Tovább olvashat a témában az alábbi cikkben: Resumé, CV és struktúrált CV – miben rejlik a különbség?

Ne vesztegesse az idejét és ne alkosson semmit kézzel!

Ne vesztegesse a drágaa idejét önéletrajza létrehozásával kézileg, de használja ki automatizált online szolgáltatásunkat
professzionális önéletrajz generátor-unkat. Profeszionális, gyors, egyszerű és egyértelmű!

Önéletrajz létrehozása

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy profi önéletrajzot 10 percen belül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy szép, modern önéletrajzot 10 percen belül a Word-os gondok nélkül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével
profi szinten bemutattam magam cégeknek és sikerült álmai állást szereznem ugyanúgy, ahogy 160.481más felhasználók is!