Europass, mire szolgál?

Külföldi álláson gondolkodik, és keresés közben belebotlott az Europass kifjezésben?
Mi is az az Europass, és mire jó?

Az Europass az Ön képesítéséről, szakmai kvalifikációjáról, tapasztalatairól, képességeiről, hozzáértéséről és készségeiről szóló dokumentumok mappája. Ismerkedjen meg az önéletrajz európai önéletrajz európai mintájával!

Az Europass a megfelelő válaszás, ha külföldön szeretne tanulni vagy munkát vállalni.

Tartalmazza az Ön önéletrajzát és az ún. európai képesítési útlevelet, mely az alábbi dokumentumokból áll:

  • Az önéletrajhoz tartozó europass nyelvi útlevél
  • Mobilitást igazoló irat
  • Bizonyítvány melléklete
  • Végezetül nem feledkezhetünk meg az diplomamellékletről

....és a további iratok mellékletéről sem, melyek hozzáértésünket bizonyítják, mint például oklevelek, hiteles okiratok, stb.

PMost vegyük át egyesével, miből is állnak a fent említett dokumentumok:

Önéletrajz

Hogyan írjunk önéletrajzot, ha Csehországban akarunk állást kapni, már átvettük. Egy Europasshoz megfelelő önéletrajz felépítésében nem különbözik, így használhatja a már említett tippeket és tanácsokat ennek a dokumentumnak a megformálásánál is. Egy ilyen CV-nek is, az Europasshoz készül, jól megszerkesztettnek, tömörnek és áttekinthetőnek kell lennie, még ha a cseh verzióhoz képest tartalmasabb is. Az Europasshoz megfelelő önéletrajzi modell az Európai Únióban beszélt minden nyelven elérhető. Önnek is kell hogy legyen egy elektronikus formában, hogy bármikor bejátszhassa a számítógépébe vagy rájátszhassa egy külső eszközre, legyen az CD vagy pendrive, hogy lehetősége legyen a dokumentomot bármikor aktualizálni.

Tip: Ne adjon meg az önéletrajzban olyan felesleges adatokat, melyek alapján diszkriminálhatják Önt munkáltatói. Ezek közé az adatok közé tartozik például a születési dátum, vallási hovatartozás, gyermekeinek száma és hasonlók. Emlékezzen rá, hogy ilyen információk egyáltalán nem kell, hogy érdekeljék a munkáltatót, és nem szükségesek a megpályázott pozíció megfelelő betöltéséhez. Egyszerűen mondva, ha Ön római katolikus pap szeretni lenni, helyén van a hitére vonatkozó kérdés. Más esetben azonban munkáltatója nem kérdezhet ilyet Öntől.

A legjobb eljárás az Europass létrehozásához egy generátor használata, melyet az europass.cedefop.europa.eu/editors oldalon talál. Ezen a weboldalon termszetesen létrehozhat európai képesítési útlevelet is.

Európai képesítési útlevél

Egy olyan mappáról van szó, melyet online is csatolhat. Az Europass dokumentumait tartalmazza, tehát a nyelvi útlevelet, mobilitását igazoló iratot, bizonyítványa mellékletét és diplomamellékletet. Ezeken kívül tartalmaznia kell minden egyéb oklevelet, hiteles okiratot és tanusítványt a szakmai hozzáértéséről. Csakúgy mint az önéletrajz esetében, az európai képesítési útlevélnek is elektronikus formában kell lennie, hogy könnyen terjeszthető és aktualizálható legyen. Egy alkalmas pillanatban, mint például egy interjú, könnyedén kiválaszthatja azokat a lényeges, tárgyhoz tartozó dokumentumokat, melyekkel igazolhatja tudását és hozzáértését.

Mobilitást igazoló irat

Ha van már tapasztalata külföldi szakmai gyakorlattal vagy tanulmányokkal kapcsolatban, melyeket összegezve európai tanulmányi gyakorlatnak nevezünk, ezt igazolhatja az ún. mobilitást igazoló irattal. Ez az irat a jövőbeli munkáltatójának vagy iskolájának szolgál igazolásképp külföldi tapasztalatairól. Ezt az iratot az a szervezet tölti ki Önnek, amely szervezet szárnyai alatt abszolválta a gyakorlatot, tehát például az adott iskola, vagy az adott szervezet, amely Önt vendégül látta. Ezt az iratot kiállíthatja rögtön a gyakorlat abszolválása után, de igényelheti visszamenőleg is.

Bizonyítvány melléklete

Egy olyan iratról van szó, mely igazolja az Ön kvalifikációját, melyet a középiskolai, ill. szakközépiskolai oktatás során ért el. Ennek az iratnak a kiállíttatása díjtalan. Ez a melléklet azért fontos, mert segít megérteni és elfogadni az Ön iskolai végbizonyítványát mint a külföldi, mint cseh alkalmazói számára. Könnyen kiolvasható belőle ugyanis, hogy milyen képesítésre és hozzáértésre tett szert tanulmányi alatt.

Diplomamelléklet

A bizonyítvány melléklek analógáról van szó azzal a különbséggel, hogy ez az irat a főiskolai tanulmányok által megszerzett diploma mellé állítják ki.

Ne vesztegesse az idejét és ne alkosson semmit kézzel!

Ne vesztegesse a drágaa idejét önéletrajza létrehozásával kézileg, de használja ki automatizált online szolgáltatásunkat
professzionális önéletrajz generátor-unkat. Profeszionális, gyors, egyszerű és egyértelmű!

Önéletrajz létrehozása

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy profi önéletrajzot 10 percen belül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy szép, modern önéletrajzot 10 percen belül a Word-os gondok nélkül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével
profi szinten bemutattam magam cégeknek és sikerült álmai állást szereznem ugyanúgy, ahogy 160.244más felhasználók is!