Hogyan írjunk motivációs levelet?

A motvációs levél, azaz a kísérőlevél, mint ahogy ezek a megnevezések is mutatják, egy olyan dokumentum, melyet az önéletrajz kíséretében nyújtunk be. Ebben az iratban a munkahelyet megpályázó személy kifejezheti motiváltságát, megmutatja, mennyire fontos neki az adott munka. Kibővíti a strukturált önéletrajzban, megadott információkat, mivel az ott közölt adathalmaz csak tömör összegzése az Ön szakmai életének, így nem biztosít teret az önkifejezésre. Amennyiben az Ön atraktív önéletrajza felkelti a perszonalista figyelmét, a motivációs levél rögtön a következő lépés az áhított munka megszerzésében.

Az önéletrajztól eltérően, melyet egyszerűen és gyorsan elkészíthettet itt, a kísérőlevél lehetőséget ad fogalmazási képességeinek kifejezésére. Röviden képezelje el ezt úgy, mintha valóban egy levelet írna a jövőbeli munkáltatójának minden formalitást betartva, melyeket az iskolapadban ülve sajátított el annó. Figyeljen oda a helyesírási és stilisztikai hibákra, ezek ugyanis azonnal megtörhetik a perszonalistára való pozitív hatást. Az az ember, aki valóban elszánt egy adott munka megszerzésében, nagy figyelmet szentel a motivációs levél megírására.

Nem minden munkáltató igényli kísérőlevél csatolását, mégis ajánljuk ennek a lehetésőgnek a kihasználását mint egy alkalmat, hogy bebizonyítsa, mennyire szeretné megkapni az állást.

Hogyan kell felépíteni? A motivációs levél önmagában negyed, maximum fél oldal hosszú. A legtöbb munkáltató azonban maga határozza meg a dokumentum hosszát a maximum használható írásjelek számával. Ebben az esetben tartsa a megszabottakhoz magát, legtöbbször ugyanis ez egy módja annak, hogy megbizonyosodjanak arról, mennyire képes adott feledatok megoldására. A jobb felső sarokba írja nevét és elérhetőségeit. Végezetül, ha ez segíthet a munka megszerzésében, csatolhat egy az előző állását igazoló iratot. Ne felejtsen el erről fentebb is említést tenni.

Bevázoljuk, hogyan nézhet ki egy motivációs levél. Mindig gondoljon azonban arra, hogy a kísérőlevél mindenekelőtt saját személyiségét kell, hogy kifejezze. A helyes mértékű eltérés a hagyományos felépítéstől ezért helyén való. Próbálja meg meggyőzni munkáltatóját valami különlegessel, valami extrával. Mutassa meg, mi az a plusz, ami miatt alkalmaznia kell Önt.

Egy kísérőlevél lehet például ilyen:

Szabó Mária
Kossuth Lajos u. 76
Budapest
1101

Jó napot Novák úr!

Engedje meg, hogy jelentkezzek az Ön cége által közzétett ajánlatra, melyben egy Account Manager pozícióját hírdetik meg. Jelenleg mint Senior Account Manager vagyok alkalmazva az ABC s.r.o. társaságnál, immáron ötödik éve. Annak ellenére, hogy elégedett vagyok jelenlegi pozíciómmal, annyira megtetszett az Ön cégének prezentációja, hogy szeretnék csapatuk tagja lenni, és ezáltál erősíteni szakmai előmenetelem is. Gondos és megbízható vagyok, gyorsan elkalmazkodom az új helyzetekhez. Ezen felül biztosíthatom Önt professzionális kinézetemről és megjelenésemről, továbbá nagy gyakorlatom van abban is, hogy magas pozícióban lévő emberekkel tárgyaljak.

Erősen hiszem, hogy ha alkalmazna engem cégénél, mindketten közülünk elégedettek lennénk. Minden megteszek, ami az erőmből kitellik.

Ha szeretne velem személyesen is találkozni, örömmel mondanék többet is magamról.

Szép napot kívánva

Szabó Mária


Abban az esetben, ha postán küldi a levelet, mindenképp szignálja.

Tudatosítania kell, hogy míg ugyanazzal az önéletrajzzal jelentkezhet minden állásajánlatra, a kísérőlevélnek minden egyes alkalommal egyedülállónak kell lennie!

Ne vesztegesse az idejét és ne alkosson semmit kézzel!

Ne vesztegesse a drágaa idejét önéletrajza létrehozásával kézileg, de használja ki automatizált online szolgáltatásunkat
professzionális önéletrajz generátor-unkat. Profeszionális, gyors, egyszerű és egyértelmű!

Önéletrajz létrehozása

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy profi önéletrajzot 10 percen belül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy szép, modern önéletrajzot 10 percen belül a Word-os gondok nélkül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével
profi szinten bemutattam magam cégeknek és sikerült álmai állást szereznem ugyanúgy, ahogy 160.481más felhasználók is!