A munkaügyi hivatal

A munkaügyi hivatal egy institúció, mely a Szociális és Munkaügyi Minisztérium alá tartozik.

Ez a hivatal a munkanélkülinek evidált lakásság számára információkkal és tanácsokkal szolgál, álláslehetőségeket közvetít.

Állandó lakhelye területén lévő munkaügyi hivatalba tehát akkor látogat az ember, ha átmenetileg nem dolgozik, nem vállalkozik, és nem is tanul.

A munkaügyi hivatal

  • Fizeti az ön társadalom- és égészségügyi biztosítását
  • Konzultál önnel a munkakereséssel kapcsolatban
  • Néhány evidált személyt ráadsául anyagilag is támogatnak a munkanélküliségben (amennyiben az elmúlt 2 évben legalább 12 hónapot dolgozott), továbbá olyan embereket, akik nehezített körülmények között kell, hogy állást találjanak (abszolvensek, testi fogyatékosok), illetve még gyerekcipőben járó kezdő vállalkozókat.
  • Segítenek a munkakeresés kezdeteiben, péládul azzal, hogy hogy hogyan írjon önéletrajzot, vagy hogy hogyan írjon motivációs levelet.

Egyéb szolgáltatásokat nyújtanak cserébe azért, hogy tartja magát bizonyos szabályokhoz. Ezek a következők: rendszeresen megjelenni az előre megszabott találkozókon, jelenteni képesítéseivel ütköző állásajánlatokat (mikor a kínált bér kevesebb a minimálbér felénél), nem tanulni, nem vállalkozni, nem dolgozni... a témában bővebben az alábbi oldalon olvashat: http://szmm.gov.hu/ , vagy érdeklődhet személyesen. Amennyiben nem tartja be ezeket a szabályokat, a munkaügyi hivatal kizárhatja Önt.

A fentiekben mindent úgy írtunk le, ahogy annak lennie kellene. De...

Ha tanácstalan az önéletrajzírásban és a motivációs levél megírásában, otthona kényelmében nyújtunk segítő kezet az alábbi oldalunkon található cikkekben: hogyan írjunk önéletrajzot és hogyan írjunk motivációs levelet. Vagy egyszerűen hagyja elkészíttetni önéletrajzát itt.

A valóságban azonban a munkaügyi hivatal inkább egy nagy térre emlékeztet emberek százaival, akik legálisan kihasználják a rendszer nyújtotta lehetőségeket. Ez azonban előbb vagy utóbb megszűnik így működni.

Vegyük példának: a munkanélküli segély 2024 évben az első két hónapban a nettó kereset 60%-a, a következő két hónapban 50%, a későbbiekben 45%. Ha különösebb indok nélkül hagyja ott állását, végig 45%-ra jogosult. Az az idő, melyben segélyt kap, 50 éves korig 5 hónapnak, 55 éves korig 8 hónapnak, 55 éves kor felett 11 hónapnak felel meg. Tegyük fel, hogy az Ön átlagfizetése 23 000 korona, és Ön 41 éves. Ebben az esetben mint munkanélküli (ráadásul a törvény szerint nem is állhat munkába ez idő alatt!) Ön 5 hónap alatt 61 912 koronát kap, ami persze kevesebb, mint az eredeti 115 000 korona, de ez utóbbi összegért meg is kell dolgoznia. Ha mindehhez hozzáveszi, hogy az állam fizeti társadalom- és egészségügyi biztosítását, bűn lenne egy ilyen lehetőséget nem kihasználni!

A farkas, azaz a munkaügyi hivatal is jól lakik (mindenbizonnyal annak a jó érzésnek a birtokában, hogy segített a neház helyzetben lévő embereken), és a kecske, azaz az állampolgár is. Sőt, az 5 hónapnyi semmittevésért bőven meg is jutalmazzák.

Hasonlóan működik minden más anyagi támogatás is. Ezeknek feltétele, hogy egy előre megszabott ideig, legtöbbször néhány hónapig az adott személy a munkanélküliek táborát erősítse. És ki az, aki egy ilyen kedvező helyzetben munkát keresne?

Hogy ez teljesen igazságtalan azokkal az emberekkel szemben, akik egy állás elvesztése után azonnal képesek új munkaviszonyba lépni a rendszert nem kihasználva, arról talán nem is kell szót ejtenünk.

A munkaügyi hivatal kerítői szerepe is hagy maga után kivetnivalót. Sokan tapasztaljuk, hogy néhány jelentéktelen hírdetésen, mely a hivatalban lévő faliújságon lóg, és a gyakran kellemetlen személyes konzultációkon kívül semmilyen különösebb segítséget nem nyújtanak. Ha igazán Önhöz illő munkát szeretne, inspirálódjon inkább az alábbi cikk alapján: Hogyan keressek munkát.

Ne vesztegesse az idejét és ne alkosson semmit kézzel!

Ne vesztegesse a drágaa idejét önéletrajza létrehozásával kézileg, de használja ki automatizált online szolgáltatásunkat
professzionális önéletrajz generátor-unkat. Profeszionális, gyors, egyszerű és egyértelmű!

Önéletrajz létrehozása

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy profi önéletrajzot 10 percen belül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy szép, modern önéletrajzot 10 percen belül a Word-os gondok nélkül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével
profi szinten bemutattam magam cégeknek és sikerült álmai állást szereznem ugyanúgy, ahogy 160.358más felhasználók is!