Hogyan írjunk önéletrajzot

Hasznos tippeket és tanácsokat talál önéletrajza vagy motivációs levele megírásához, és ettől még sokkal többet a mintaoneletrajz.hu honlapon. Ez egy egyszerű megoldás, hogy tökéletes önéletrajzot készíthessen!

Ha új állást keres, vagy egy jobb pozíció elérése után áhítozik, el kell sajátítania egy olyan önéletrajz létrehozásának minden csínját-bínját, amely professzionális és egyedülálló. A kérdés az, hogyan is kezdjen hozzá, ha egyáltalán nincs tapasztalata ezen a területen. Atraktív önéletrajzot létrehozni bizony nem csupa móka és kacagás.

AMI FONTOS: Hogy egyszerű, tömör, hiteles, áttekinthető, elegáns és megnyerő legyen. Ezeknek a tulajdonságoknak birtokában önéletrajza, nem csak hogy megfelelő lesz, de segítségévél minden castingon sikert arat!

BFelesleges hibák nélkül, gyorsan, mert ma az idő pénz!

Sok tanfolyam és workshop létezik, melyeken segítenek, hogy elsajátítsa az önéletrajzírását, azaz a CV minta létrehozásának tudományát. Ezekhez hasonlóan segítségünkre lehetnek az emberi erőforrások területe alá tartozó speciális hivatalok, nem feledkezhetünk meg azonban arról sem, hogy ezek a tanácsok pénzbe kerülnek, és sokszor nem is kevésbe! Megéri egy ilyen befektetés? Ez egy nagyon jó kérdés. De az is tény, hogy egy olyan dologba, mint az önéletrajz irás elsajátítása, mely lehetővé teszi az áhított munka megszerzését, invesztálni mindig kifizetődő!

És folytathatnánk további kérdésekkel:

Az önéletrajz, azaz curriculum vitae je celá řada. Některé jsou ale více, jiné méně efektivní a správné. Můžete se kupříkladu snažit létrehozásának megannyi módja van. Ezek közül van, amelyik célravezetőbb, és van, amelyik kevésbé effektív. A példa kedvéért másolhat egy az interneten talált mintából, vagy ingyen letölthet egy sémát, melyet egy Word vagy egy Excel dokumentum formájában elmenthet, és a maga képére formálhat. Itt figyelmeztetnünk kell Önt ennek a lehetőségnak annak a nagy hátrányára, hogy a szerkesztéshez szüksége lesz Microsoft Office csomagra, amely határozottan nem olcsó.

Letölthet olyan formátumú önéletrajzi nyomtatványokat is, mint például a PDF (Acrobat Reader nevű programban nyithatő meg), de itt megintcsak itt az a bizonyos „de”, hiszen ezek a típusú dokumentumok lezárt formátumúak, azaz olvashatóak, de legtöbb esetben nem szerkeszthetőek. Van azonban az Ön számára egy nagyon jó tippünk! Egy speciális, ügyes kis program, a FoxEdit, aki megkerüli a PDF szerkeszthetetlneségének okait. De a legjobban talán azzal lepjük meg, hogy eláruljuk, ennek a programnak a letöltése díjtalan. A felhasználói felülete távol áll a Word komfortjától...

A legegyszerűbb módja egy megnyerő CV elkészítésének

Talán úgy tűnik, ideális megoltást találni arra, hogyan és milyen formátumban írjunk egyszerűen, gyorsan, elegáns és hibátlan minta önéletrajzot elég nagy feladat. Nem kell, hogy ez így legyen! Elég, ha birtokában van a megfelelő információknak. Hogyan készítsen olyan önéletrajt mintát, amilyen senki másnak sincs, most eláruljuk!

Elindítottunk egy kísérleti programot önéletrajzi minták készítésének szolgálatában, amely 5 perc alatt létrehozza a mintát Ön helyett. Elég csak kiválasztania az Önnek leginkább tetsző mintát a narancssárga „Önéletrajz létrehozása”gombra kattintva fent, vagy az oldal alján, és egyszerűen csak hagyni a programot dolgozni.

Milyen egy professzionális önéletrajz a munkaerő-közvetítő ügynökségek szerint?

Az önéletrajz általában az első kapcsolat a munkakereső és a munkáltató között, ezért jó, ha a perszonalistára jó benyomást gyakorol mint vizuálisan, mint tartalmában.

Jó döntés, ha munkáltatójának egy struktúrált önéletrajzzal mutatkozik be, mely tömör, mégis tartalmaz minden lényeges információt. Csak kivételes esetekben kér a munkáltató klasszikus önéletrajzot. Mindkét esetben fontos azonban a kinézet. A dokumentomot legjobb, ha elektronikus formában írja és tiszta fehér papírra nyomtatja. Egy gyűrött, megrepedt önéletrajz azonnal eltántorítja a perszonalistát, még azelőtt, hogy egy sort is elolvasott volna belőle.

Ha munkát és időt szeretne megtakarítani, ahelyett, hogy maga szerkesztené önéletrajzát, hagyja ezt a feladatot a generátorunkra ide kattintva.

Ha a „saját készítés” mellett dönt, azt ajánljuk, maradjon a bevált formánál. Engedje meg, hogy bemutassuk Önnek ezt a bizonyos formát egyéb tippekkel és trükkökkel egyetemben. Inspirálódhat önéletrajzi mintánkból.

1) Személyi adatok

Az első helyen mindig a személyes adatok állnak. Hagyományosan az alábbi információk:

  • vezetéknév és keresztnév, titulus
  • elérhetőségek – lakhely, telefonszám, e-mail

Saját megítélése alapján feltüntethet egyéb adatokat, például születési dátumát, nemzetiségét, főleg amennyiben ez elősegítheti az áhított munka megszerzését. Amennyiben nem közli az előbb említett információkat, egy tisztességes perszonalista ezeket az adatokat nem kérheti számon Önön (például hitvallását, szexuális hovatartozását). Természetesen kivételt képeznek azok a helyzetek, mikor ezen adatok fontos tényezői az adott pozíció megfelelő betöltésének. Példaként megemlíthetjük a tervezett gyermekáldást, ha az adott foglalkozás ártalmas lehet a magzat számára. Ilyen és ehhez hasonló veszélyekről a perszonalista köteles Önt informálni. Ha minden ok nélkül kérdez jövőbeli gyermekáldási terveiről, jól gondolja át, hogy valóban szeretne-e egy ilyen vállalat alkalmazottja lenni.

Mikor feltünteti elérhetőségeit, kerülje az olyan e-mail címek megadását, melyek olyan dolgokat is elárulhatnak Önről, melyekről nem szeretné, ha munkáltatói tudomást szereznének. Ne használjon vulgáris szavakat, kicsinyítő képzőket, stb. A legjobb ha a klasszikus név.vezetéknév@mintaoneletrajz.hu formátot követi.

Tipp: Ne félje kihasználni a közösségi oldalak adta lehetőségeket! Amennyiben rendelkezik olyan profillal a LinkedInen vagy a Facebookon, amelyet szakmai szellemben vezet, említse meg ezeket a személyes adatok között. Általában a munkáltatók átlapozzák a jelentkezők adatlapjait enélkül, hogy tudtára adnák. Arról, miért fontos internetes profilját kontrol alatt tartania nem csak a kívánt állás megszerzésének folyamata alatt, de később is, többet olvashat a Kik azok, akiket a cégek és főnökeik nem szívesen alkalmaznak c. cikkben.

2) Tanulmányok

A következő kategória az iskolák kategóriája. Az alapiskolát nem kell feltüntetni. Az iskolákat és kurzusokat a legutóbbitól a legkorábban abszolváltig kell megadni. Ha még mindig tanuló, ezt is tüntesse fel, mindenekelőtt akkor, ha azt a kívánt munka területén végzi. Vigyázzon azonban arra, hogy a perszonalista ne úgy tekintsen tanulmányaira, mint zavaró tényezőkre, amelyek elvonnák figyelmét munkájáról. Feltétlenül tüntesse fel azt az idő, amelyet tanulói kötelességeinek elvégzésével tölt, az adott intézmény teljsen nevét, a terület pontos megnevezését, valamint a tanulmányai lezárásával járó titulust is.

3) Szakmai tapasztalat

Ez a következő kategória, melyet semmiképpen sem hagyhat ki. Itt kell feltüntetnie minden előző munkahelyét, a legutóbbitól a legkorábbiig, a munkaviszonyba lépés és a munkaviszony megszakításának pontos dátumával. Amennyiben Ön abszolvens, nagyon fontos, hogy eddigi munkái kapcsolatban álltak-e az Ön által tanult szakterülethez, vagy sem, esetleg válalt-e már alkalmi munkát az adott területen belül.

Az abszolvenseknek sokszor nehezebb dolguk van, hiszen sokszor a legfontosabb szerepe épp a magának a gyakorlatnak van, így a perszonalisták is legtöbbször ez alapján választanak. Ezért fontos, hogy minden alkalmi munkát feltüntessünk az önéletrajzunkban, még ha nem is kapcsolatos a megpályázott munka karakterével, mert így bizonyíthatjuk dolgozni és fejlődni vágyásunkat...

Amennyiben kellő gyakorlattal rendelkezünk az adott szakmai területen belül, ne tüntessük fel azokat a munkahelyeinket, melyeken nem a szakmának megfelelő munkakört láttunk el. Ha kevés idő áll rendelkezésre az önéletrajzok átolvasására, kár volna ezt az időt felesleges információk feldolgozására pazarolni. Ráadásul a perszonalista problémás alkalmazottnak találhatja Önt a gyakori munkahelyváltás miatt, aki melett nem áll ki munkáltatója. Vagy azt gondolhatja, Ön az, aki mindig hamar továbbállt, és valószínűnek tarthatja, hogy ez a jövőben sem lesz másképp.

Tipp: Ha olyan múltbeli pozíciójáról tesz említést, melyet csak néhány hónapig töltött be, mégis úgy érzi, ez egy fontos lépcső volt az Ön szakmai életében, ne tüntessen fel pontos dátumot, elég csak az adott évet megadni. Lesz elég ideje az interjún beszámolni arról, miért tartott ez a munka ilyen rövid ideig.

4) További információk

Itt tesz említést tulajdonságairól, képességeiről, érdéklődési köréről és egyéb információkról, melyek segítségére lehetnek a kívánt munka megszerzésében. Feltétlenül tüntesse fel nyelvi képességeit, pontosan határozza meg, milyen szinten áll, de ügyeljen arra, hogy ne túlozzon! Ez ugyanis az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a perszonalista az interjú során letesztelje igazállítását. Arról se felejtsen el említést tenni, mennyire jártas a számítógép kezelésében. Az alap felhasználói szintet ma már többnyire természetesnek tekintik. Jó feltüntetni még azt, hogy milyen típusú jogosítvánnyal rendlkezik, illetve hogy aktív söfőr-e. Minden további információ közlése teljesen Önen múlik.

5) És még...?

Ha fotogén, ne féljen csatolni egy aktuális fényképet önmagáról. Ez jóval megnövelheti az esélyét annak, hogy éppen Önt hívják vissza személyes interjúra (Hogyan öltözzünk fel egy állásinterjúra olvassa itt). Ha azonban úgy érzi, nem kifejezetten fotogén, és a munkáltató nem kéri kifejezetten a kép csatolását, nyugodtan kihagyhatja ezt a pontot.

Ha az első opció mellett dönt, tartson be néhány szabályt. Soha ne válasszon közönségességet sugalló fényképet (hölgyek bikiniben, mély dekoltázzsal, erős sminkkel), csoportképeket, családi ünnepségen vagy nyaraláson készült fotót, és a manapság oly népszerű selfie-t is mindenképp mellőzze. Ha csak lehet, csatoljon igazolványképet (mint egy személyigazolványon vagy útlevelen lévő fénykép), de mindenesetre olyat, amelyen rendezett és természetes – röviden egy komoly képet.

Ne vesztegesse az idejét és ne alkosson semmit kézzel!

Ne vesztegesse a drágaa idejét önéletrajza létrehozásával kézileg, de használja ki automatizált online szolgáltatásunkat
professzionális önéletrajz generátor-unkat. Profeszionális, gyors, egyszerű és egyértelmű!

Önéletrajz létrehozása

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy profi önéletrajzot 10 percen belül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy szép, modern önéletrajzot 10 percen belül a Word-os gondok nélkül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével
profi szinten bemutattam magam cégeknek és sikerült álmai állást szereznem ugyanúgy, ahogy 160.481más felhasználók is!