Hogyan kérjünk fizetésemelést

Sikeresen megírta az önéletrajzát, a motivációs levelét, és abszolválta a személyes interjút is, amelyen beszélt az elképzelt fizetésről (legalábbis megközelítőleg). Felvették.

Eltelt két-három év, és úgy érzi, sikeres úton képviseli vállalata ügyeit, és továbbiakban is így szándékozik tenni. De a motiváció, legalábbis pénzügyi téren alábbhagy, a jelenlegi jövedelme, úgy érzi, nem felel meg az elvégzett munka értékének. Ha más viszonyokkal elégedett munkahelyén, és nem szeretne tovább állni, akkor két megoldás közül választhat. Vagy vár és remél, hogy Önt és munkája fontosságát valaki észreveszi, vagy egyszerűen béremelést kér.

A várokozás lehetősége csak kivételes esetekben működik, nehány feltétel mellett:

  • Kifejezetten magas bevételt hoz a cégnek, melyet felettese is észlel.
  • Figyelmes természetű felettese van. Nem szándékosan, de egyes emberek nem értékelik megfelelő képpen munkját, egyszerűen nem elég érzékenyek, nem elég empatikusak, vagy csak túl elfoglaltak.
  • Végezetül pedig nem szabad, hogy azok közé a felettesek közé tartozzon, akik szándékosan hagyják figyelmen kívül alkalmazottjaik sikereit. Be kell ismerniük, hogy a cég érdekeit szogálja, ha jól elvégzett munkájáért megjutalmazza.

De itt a másik lehetőség.

Béremelést kérni nagyon fáradságos munka, sok ember szívesen elkerüli ezt a helyzetet. Hogyan járjunk hát el sikeresen úgy, hogy ez a lehető legkevesebb stresszt jelentse számunkra?

Önértékelés

Először is foglalja össze eddigi tevékenységeit a cégnél. Összegezze pozitívumait és negatívumait. Készüljön olyan érvekkel, melyek mindig megállják helyüket, és amelyekkel megindokolja majd fizetésemelési kérelmét. Mikor főnöke elé áll egy ilyen kéréssel, egészen biztosnak kell lennie abban, hogy megérdemli.

A környezet véleménye

Térképezze fel a piaci helyzetet. Az interneten is sok szervert talál, melyeken informálódhat a szakmáján belüli átlagfizetésekről, ráadásul szűkítheti is a keresést, például külön rákereshet saját kerületére.

Nyugodtan kérdezze meg ismerőseit is, legyen azonban óvatos, kérdezzen általánosan, például hogy hogyan értékelnék az Ön képességeit más vidékeken. Válasszon egy személyt, akivel átbeszéli ezt a helyzetet, de feleslegesen ne árulja el mostani bérének nagyságát, legfőképp ne a vállalaton belül. Sosem tudhatja, ki használhatja fel ezeket az információkat Ön ellen.

Állítson maga elé egy reális célt.

Mikor a bér nagyságáról volt szó az állásinterjún, konkrét összegben állapodtak meg. Erről a problémáról többet megtudhat, ha elolvassa a következő cikket: Milyen fizetésről beszéljünk egy állásinterjún. Most azonban szeretne fizetésemelést. Kérelmét százalékokban adja meg, így nem hagy olyan nagy területet főnökének az egyezkedésre. Mindig maradjunk két lábbal a földön, körülbelül 5 %-ot kérjünk. Ha túl nagy elvárásokkal állunk munkáltatónk elé, a legnagyobb valószínűséggel egyáltalán nem fognak egyezkedni velünk.

Jó időben a jó helyen

Fontos, hogy jól időzítse az egyezkedést. Válasszon olyan időszakot, amikor a cég virágzik. Ellenkező esetben csak olajat öntene a tűzre.

Figyeljen oda felettese pillanatnyi állapotára is. Ha eleve rossz napja van, nehezen talál kedvező pillanatot, hogy kérelmeit ismertesse egy ilyen érzékeny témában.

A nagy pillanat

Legyen óvatos, taktikus, asszertív, de soha ne legyen durva. Kerülje az érzékeny megnyílvánulásokat. Ha megőrzi illendő viselkedését az egyezkedés alatt, a legrosszabb, ami történhet, hogy nem kap béremelést és kérelmét elutasítják. Emellett ne feledkezzen meg a dekórumról iyen esetben sem.

Tipp: Ne próbálkozzon érzelmi zsarolással. Spórolja meg a siránkozást arról, hogy gyermekei tanulók, vagy arról, hogy kölcsönt kell fizetnie. Ezek nem reális indokok a béremelésre. Sőt, ha felettese érzelmi zsaroláson kapja, könnyen elképzelhető, hogy ellenségessé válik, és Ön búcsút inthet fizetésemelésének a közeljövőben.

Vigyázzon a felmondással kapcsolatos fenyegetőzésekkel is. Amennyiben biztos abban, hogy nehezen tudná Önt a cég pótolni, és finoman megemlíti távozási szándékát, melyet komolyan is gondol, lehetséges, hogy sikerrel jár. Számítson azonban azzal, hogy ha óvatlanul jár el (igazán vékony a határvonal), felettese nem csak hogy elutasíthatja béremelési kérelmét, de fel is mondhat Önnek.

Helyes alternatívák

Ha a vezetőség elutasítja kérelmét, próbálja meg máshogy elérni a kívánt célt. Tanácsolja főnökének például benefitek bevezetését, szórja el a motivációs, csoportépítő vagy a cég által fizett angol nyelvű kurzosok gondolatát, melyekből minden alkalmazottnak előnye származna. Bármivel megkeresheti felettesét, amire eddig még nem volt példa a vállalatnál, ami nem csak az Ön, de a teljes cég érdekeit szolgálja. Lehetőség akad bőven.

A legszélsőségesebb megoldás, ha otthogyja munkahelyét. Ha úgy érzi, régóta nem jutnak dűlőre a problémát illetően, hogy nem értékelik munkáját kellőképpen, gondolja meg a távozás lehetőségét, hogy nem az lenne-e a legjobb Önnek, ha találna egy olyan munkahelyet, amelyen megbecsülik és értékelik, anyagilag is.

Ne vesztegesse az idejét és ne alkosson semmit kézzel!

Ne vesztegesse a drágaa idejét önéletrajza létrehozásával kézileg, de használja ki automatizált online szolgáltatásunkat
professzionális önéletrajz generátor-unkat. Profeszionális, gyors, egyszerű és egyértelmű!

Önéletrajz létrehozása

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy profi önéletrajzot 10 percen belül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy szép, modern önéletrajzot 10 percen belül a Word-os gondok nélkül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével
profi szinten bemutattam magam cégeknek és sikerült álmai állást szereznem ugyanúgy, ahogy 160.358más felhasználók is!