Problémák az önéletrajzzal

Hogy mi is za az önéletrajz, és hogyan is néz ki, arról többet olvashat a struktúrált önéletrajz. c. cikkben. Itt megtudhatja, hogyan kell megfelőlen megírni. Meg is spórolhatja ezt a munkát, ha szakmai önéletrajzát egyszerűen elkészítteti itt.

Már ezer helyre is elküldte önéletrajzát, a reakció pedig mindig ugyanaz?

Nem vették fel, vagy rosszabb, be sem hívták interjúra?

Próbálja meg átgondolni, nem követett-e el,
egyet a leggyakoribb hibák közül:

 • Összkép
  Felesleges részletesség, több mint két oldal, kézzel írt önéletrajz, zsíros papír, áttekinthetetlen forma... ha önéletrajza első benyomásra taszító, higgye el, munkáltatója més csak el sem fogja olvasni, ami benne áll.
 • Rosszul megválasztott fénykép
  Ne használjon party képet, nyaralásán készült fényképet, fürdőruhás fotót, selfie-t, vagy olyan fényképet, melyen teljes családja körében szerepel. Portréja ugyanis az első, ami szembe ötlik egy önéletrajzból. Ha nincs olyan képe, melyen természetesnek és komolynak tűnik, inkább ne használjon semmilyen fotót.
 • Felesleges személyi adatok
  Ne osszon meg olyan adatokat, melyek alapján egy perszonalista, tudat alatt vagy tudtában diszkriminálhatja Önt, így például gyermekeinek számát, szexuális vagy vallási hovatartozását, de még korát sem. Ideális esetben potenciális munkáltatója ezekre az adatokra még a személyes interjú során sem kérdezhet rá, ha csak ez nem feltétlenül szükséges az adott munkapozíció betöltéséhez. Vegyünk egy egyszerű példát: ortodox papként nehezen tudna elhelyezkedni egy iszlám hívő férfi. Ilyen konkrét eseteken kívül azonban nem kell, hogy munkáltatóját foglalkoztassa az Ön hitvallása.
 • Felesleges, a munkával nem összefüggő tapasztalatok
  Csak azon tapasztalatait tüntesse fel, melyek szakmailag összefűződnek a kínált munkával. Az ennek alapján felsorolt munkahelyeket pedig a köztudatban ismert néven nevezze meg, kifejezve a munka valódi mivoltját. A perszonalistának nincs ideje arra, hogy hasznos információk után kutasson az önéletrajzában, arra pedig már végképp nem lesz türelme, hogy megfejtse előző pozícióinak szakmai megnevezését. Könnyítse hát meg orientációját az Ön szakmai önéletrajzában.
 • Nem kell mindent egyenesen kimondani, de...
  … semmiképpen se hazudjon önéletrajzában. Teoretikusan elsőre talán jó ötletnek tűnik egy kis cifrázás, de a személyes interjún valószínűleg mindenről lehull a lepel. Egy perszonalista egészen könnyedén meggyőződhet, milyen igazságalapja van a feltüntetett információnak. A legnagyobb kockázat, hogy valótlan állításai egyszerűen leleplezhetőek internetes tevékenységei, azaz közösségi oldalakon fentlévő profilja alapján, vagy egy volt főnökéhez intézett egyszerű telefonhívással. Olvasson a témban többet az alábbi cikkben: Kik azok, akit a cégek és főnökeik nem szívesen alkalmaznak.
 • Vigyázzon a nyelvtanra
  A cseh nyelvtanra! Igyekezzen, hogy önéletrajza gramatikai szempontból is tökéletes legyen. Egy feltűnő helyesírási hibákkal teli önéletrajz megtörheti az impozáns szakmai háttér által tett benyomását a perszonalistára. Különös figyelemmel kell lenni abban az esetben, ha olyan pozíció betöltésére jelentkezünk, mikor a munkaköri tevékenység része az írásos kommunikáció. Ebben az esetben már egy helyesírási hiba is diszkvalifikálja a játékból.
 • Alázatosan, de természetes magabiztossággal
  Saját tulajdonságainkról írni manapság már majdhogynem felesleges, hiszen a perszonalisták naponta több tucat lojális, tanulni vágyó, flexibilis és megbíható emberrel találkoznak. Azonban ha a munkáltató csak egy önéletrajz alapján dönt, fontos, hogy abban ne tűnjön felfuvalkodottnak, de ne is említse meg negatív tulajdongágait.
 • Viccelni csak mértékkel
  Az önéletrajz egy komoly dokumentum, nem kell benne megnyílvánulnia humoros oldalának. Ráadásul, ha nem találja el a perszonalista ízlését, kontraproduktívan is hathat.
 • Mindenekelőtt tömören
  A struktúrált önletrajz egy rövid, de tömör összefoglalója az Ön szakmai életének. Részletes információkat a motivációs levélbe írjon. Erről többet olvashat az alábbi cikkben: Hogyan írjunk motivációs levelet.

Végezetül ellenőrizze feltüntett elérhetőségeinek helyességét, elég tragikomikus lenne egy ilyen banális hiba miatt elesni életünk álláslehetőségétől.

Ne vesztegesse az idejét és ne alkosson semmit kézzel!

Ne vesztegesse a drágaa idejét önéletrajza létrehozásával kézileg, de használja ki automatizált online szolgáltatásunkat
professzionális önéletrajz generátor-unkat. Profeszionális, gyors, egyszerű és egyértelmű!

Önéletrajz létrehozása

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy profi önéletrajzot 10 percen belül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy szép, modern önéletrajzot 10 percen belül a Word-os gondok nélkül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével
profi szinten bemutattam magam cégeknek és sikerült álmai állást szereznem ugyanúgy, ahogy 159.990más felhasználók is!