Hogyan szerezzünk állást ismerőseink által, avagy mi is az a networking?

Ma már temérdek módja létezik a munkaszerzésnek. Az leggyakrabban még most is ismerettségek által keresünk érdekes munkát, egyenes vagy közvetett módon.

A szakmában ezt a „technikát” networkingnek nevezzük. Arról van szó, hogy a családi vagy baráti körünkben kapcsolatok hálózatát (angolul net) építjük ki, melyet igyekszünk fenntartani a jövőben is. Ezen kapcsolatok ápolására kifejezett hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen nemcsak az fontos, hogy ismerjük az illetőt, aki álmaink állásához juttatott minket, de azért is, hogy esetén mindig legyen kihez fordulnunk ezzel a munkával kapcsolatban.

Tudatosítanunk kell, hogy a networking fair alapon működik. Ha ismerőse azt érzi, hogy Ön kihasználja, csak hasznot húz belőle, vagy más módon károsítja meg, annak katasztrófális vége lehet, mely nem csak baratságukat, de hírnevét is súlytja majd. Ön hogyan reagálna egy ilyen helyzetben? Mindig tartsa eszében, hogy saját története – a szakmai életben méginkább – a legértékesebb, de egyben legtörékenyebb dolog, ami a birtokában van.

Ha először keres állást, ne kérdezősködjön konkrétan ismerősénél. Ez legtöbbször azt a látszatot kelti, hogy csak kihasználná őt céljai elérésében. Helyette próbálja meg kihasználni a helyzet és a természet adta lehetőségeket, melyekhez az adott illető jóvoltából jut.

Ma már rengeteg módja van a kapcsolatápolásnak. Kihasználhatjuk például a közösségi média adta lehetőségeket, melyek az elmúlt években igen nagy népszerűségnek örvendnek. Egyenesen a networking ápolására szolgál például a LinkedIn. Ez egy valódi paradicsoma a fejvadászoknak, akik nem mások, mint professzionális alkalmazott-keresők. Átfésülik ezt a hálózatot, hogy rejtett tehetségekre bukkanjanak. Ne féljen hát kapcsolatba lépni velük. Bónuszként a LinkedIn rendszere analizálja az Ön által profilján feltüntetett információkat. Ez a profil egy struktúrált önéletrajznak. Ezen kívül osztályozza ismerősei szakmai beállítottságát, hogy ez alapján értesítse Önt egyes munkalehetőségekről.

Ebből a szemszögből a Facebook is nagyon hasznos lehet, feltéve ha jól használja ki az adott lehetőségeket. Ha kapcsolatok létrehozása és fenntartása érdekében kívánja használni ezt a hálózatot, lényeges, hogy potenciális munkáltatója ne láthassa félmesztelen képeit, és ne olvashassa volt főnökéről való rózsás gondolatait, melyeket profilján közzétett.

Tartsa észben, hogy néhány kapcsolata individuális törődést igényel. Főiskolai legjobb barátnője nyilván nem fog megelégedni azzal, hogy évente kétszer meghívja kávézni, vagy hogy üzenetet hagy neki a Facebookon, ha a segítségére van szüksége. Mindig emlékezzen a mondásra, mely szerint a türelem rózsát terem. Nagyon kevés az olyan szerencsés ember, aki első ismerőse által máris munkához jut. És még nekik is kitartóan kell eljárni az ügyben, saját érdekükben folyamatosan dolgozni kell az adott kapcsolaton. Semmi sem jön magától!

Az internet minden előnye mellett se feledkezzen meg, hogy a legjobb, ha személyesen jelenik meg a vállalatnál, ha személyes kapcsolatokat tart fenn za Önt körülvevő emberekkel. Ehhez kapcsolódóan többet olvashat az alábbi cikkben: Hogyan öltözzünk fel egy állásinterjúra.

Ne vesztegesse az idejét és ne alkosson semmit kézzel!

Ne vesztegesse a drágaa idejét önéletrajza létrehozásával kézileg, de használja ki automatizált online szolgáltatásunkat
professzionális önéletrajz generátor-unkat. Profeszionális, gyors, egyszerű és egyértelmű!

Önéletrajz létrehozása

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy profi önéletrajzot 10 percen belül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével létre hoztam egy szép, modern önéletrajzot 10 percen belül a Word-os gondok nélkül.

Mintaönéletrajz.hu segítségével
profi szinten bemutattam magam cégeknek és sikerült álmai állást szereznem ugyanúgy, ahogy 160.358más felhasználók is!